Penjual Daging Ini Gunakan Big Data Untuk Tingkatkan Jualan

Pendleton & Son Butchers adalah sebuah kedai daging kecil terletak di utara barat London yang ditubuhkan sejak 1996, sebagai perniagaan yang dah bertapak lama semenjak 1996, mereka mempunyai pelanggan yang ramai dan reputasi yang bagus selama bertahun tahun

Namun sejak beberapa tahun lalu, apabila sebuah perpustakaan besar ditutup dan digantikan dengan pasaraya besar yang terletak di lorong yang sama dengan Pendleton & Son Butchers, ia ternyata sangat memberi kesan kepada sebuah kedai daging kecil terhadap pelanggan yang datang dan akibatnya hasil jualan merosot.

Apa Permasalahan Yang Cuba Diselesaikan ?

Pengasas mereka, Tom Pendleton yakin yang kedai beliau menawarkan pilih yang mempunyai kualiti tinggi berbanding apa yang ditawarkan oleh pasaraya baru tersebut.

Masalah yang dijumpai adalah kesukaran untuk menyampaikan maklumat atau mesej ini (Daging di kedai beliau lebih berkualiti) kepada orang awam dan kesukaran untuk membuatkan prospek masuk ke kedai beliau lebih memeningkan kepala.

Strategi buang harga tak berjaya, dan dengan hasil jualan yang terus merosot, anak beliau, Tom Pendleton cuba menggunakan data untuk memastikan perniagaan keluarga mereka terus hidup.

Bagaimana Data Di Gunakan Di Kedai Daging ?

Pendleton & Son Butchers memasang peranti yang murah dan simple di tingkap kedai untuk mengimbas bagi menyelia aliran trafik dan mengukur impak ketika mereka membuat promosi melalui tingkap kedai.

Menggunakan pengimbas ini, mereka dapat mengetahui secara tepat

  • berapa ramai orang lalu di hadapan kedai mereka
  • berapa ramai orang yang berhenti sebentar untuk melihat promosi yang dipaparkan di tingkap kedai
  • berapa ramai orang yang sebenarnya masuk ke kedai

Menggunakan data ini, Pendleton & Son Butchers kini boleh tune cara mereka memaparkan promosi dan mesej di tingkap kedai mereka berdasarkan kecenderungan dan tabiat pelanggan mereka.

Menjumpai Potensi Aliran Pendapatan Baru

Hasil daripada perolehan data ini, mereka menjumpai potensi aliran pendapatan yang baru!

Mereka mendapati pada hari jumaat dan sabtu pukul 9 malam sehingga larut malam (mereka tutup belah petang) , ramai orang lalu lalang di hadapan kedai mereka, jumlah orang yang lalu lalang ini bersamaan dengan jumlah pada waktu makan tengahari di situ

Pendleton & Son Butchers pun mencuba menjual sosej dan burger menggunakan bahan premium untuk dijual kepada orang yang baru pulang dari pub berdekatan. Pendapatan mereka meningkat berkali ganda!

Produk khas mereka ini mendapat sambutan yang sangat popular, menyebabkan Pendleton & Son Butchers memutuskan untuk mengekalkan penjualan produk ini pada setiap Jumaat dan Sabtu dan membolehkan lebih ramai orang awam mengenali Pendleton & Son Butchers !

Mengenali Pelanggan Sedia Ada Dengan Lebih Dalam

Kemudian Pendleton & Son Butchers cuba mendapatkan data tentang cuaca dan mengaitkannya dengan jangkaan permintaan pelanggan mereka ;

Adakah apabila cuaca turun pada paras 16 darjah celcius, pelanggan mereka ada kecenderungan untuk membeli daging dengan lebih banya ? atau sebaliknya

Jadi mereka boleh menyusun dengan baik jadual rantaian bekalan mereka, bila nak ambil stok banyak bila nak kurangkan stok di mana ia akan mengekalkan kesegaran daging sekaligus dapat mengekalkan reputasi mereka!

Pendleton & Son Butchers juga membina aplikasi untuk pengguna, di mana mereka ingin mengenal lebih dalam lagi pelanggan mereka ;

  • Siapa pelanggan mereka ?
  • Apa pekerjaan mereka ?
  • Apa yang mereka beli ?
  • Pada waktu bila mereka membeli ?
  • Bagaimana trend pembelian mereka ?

Data data ini akan membolehkan Pendleton & Son Butchers menghantar e-mel promosi atau diskaun mengikut tabiat pengguna mereka secara berasingan yang akan menyebabkan pelanggan Pendleton & Son Butchers akan merasai ada personal touch antara mereka dan Pendleton & Son Butchers

Data Yang Digunakan ?

Ya, Pendleton & Son Butchers hanya menggunakan peranti pengimbas biasa yang tak menelan belanja yang besar pun. Big data tidak semestinya perlu menggunakan peralatan atau perisian yang mahal!

Yang penting kita tahu data apa kita mahu dapatkan dan apa tujuannya ?

Dan ini membuktikan Big Data bukan milik syarikat korporat besar sahaja. Semua jenis atau saiz perniagaan mampu mendapat manfaat dari Big Data ini

Pada akhirnya, tak kisah berapa banyak data yang kita kumpul dan kita analisa. Yang paling mustahak, apa yang kita buat dengan data tersebut.

Rujukan :
big data for small business for dummies (2016), by john wiley & sons, ltd, chichester
big data in practice, by bernard marr

One thought on “Penjual Daging Ini Gunakan Big Data Untuk Tingkatkan Jualan

  1. Pingback: 7 Kebaikan Ecommerce Kepada Perniagaan SME – Niaga Daily

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s